به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی، با حضور مسئولین نهاد کتابخانههای عمومی کشور، آیین افتتاح طرح پژوهشی و نرم افزاری «طراحی و استقرار نظام رتبه بندی کتابخانههای عمومی کشور» در دانشگاه فردوسی مشهد مقدس برگزار شد. این طرح بین نهاد کتابخانههای عمومی کشور و دانشگاه فردوسی مشهد با نمایندگی دکتر مجید سالاری (عضو هیأت علمی دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد) بهعنوان مجری علمی و با مشارکت شرکت بهین رهآورد بهبود (مستقر در مرکز رشد دانشگاه فردوسی مشهد)، اجرایی شده و مسئولان طرح تا شش ماه آینده میبایست تحقیقات لازم را انجام داده و مدل مربوطه را بر اساس استانداردهای نهاد کتابخانههای عمومی کشور ارائه دهند.
پیش از این دفتر پژوهش و آموزش نهاد کتابخانههای عمومی کشور، بر اساس نیازهای پژوهشی مورد نیاز، با انتشار فراخوانی از محققان و پژوهشگران از شخصیتهای حقوقی (دانشگاهها، مراکز پژوهشی، انجمنهای علمی، شرکتهای دانشبنیان و ...) و حقیقی (پژوهشگران و دانشوران) دعوت نموده تا پیشنهادهای خود را مطابق درخواست پیشنهاده های اعلامشده تا پانزدهم آذرماه ۱۳۹۷ از طریق سامانۀ «مدیریت طرحهای پژوهشی نهاد کتابخانههای عمومی کشور» ارسال کنند. در جلسه شورای عالی پژوهش نهاد، ۱۱ پیشنهاده تصویب شد و از میان ۱۸ عنوان و ۸۶ پیشنهاده پژوهشی، تعداد ۲ پیشنهاده از استان خراسان رضوی برگزیده شد.
حجت الاسلام علی اکبر سبزیان، مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی در این جلسه گفت: طرح پژوهشی به سفارش نهاد کتابخانههای عمومی کشور از امروز آغاز میشود و تا شش ماه آینده نتایج این طرح در اختیار نهاد کتابخانههای عمومی کشور قرار میگیرد. حجت الاسلام سبزیان ادامه داد: در سالهای گذشته با سیاست نهاد کتابخانههای عمومی کشور، کتابخانهها محور فعالیتهای پژوهشی شدهاند و شاهد عملیاتی شدن بسیاری از پژوهشهایی هستیم که در این مدت در فضاهای علمی کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت و امروز مبنای عمل نهاد کتابخانهها در سیاستگذاری و مدیریت، کتابخانهها هستند.
دکتر مجید سالاری، استاد دانشگاه فردوسی مشهد نیز در ادامه این جلسه به ارائه طرح پژوهشی طراحی و استقرار نظام رتبه بندی کتابخانههای عمومی کشور پرداخت.
سالاری با اشاره به فعالیت بیش از ۳۴۰۰ کتابخانه عمومی نهادی و مشارکتی در سطح کشور با بیش از ۷ هزار کارمند و دو میلیون جامعه مخاطب گفت: این آمار و ارقام نشان دهنده اهمیت برنامه ریزی در حوزه کتابخانههای عمومی است. در حال حاضر رتبه بندی کتابخانههای عمومی کشور بر اساس معیارهایی مانند زیربنا و تعداد اعضای فعال است که بر این اساس کتابخانهها به ۹ سطح درجه بندی میشوند. سالاری تاکید کرد: هر ساله بر اساس میزان عضو فعال، این درجه بندی تغییر میکند که در عمل این نوع درجه بندی دارای اشکالات اساسی است و اساس پژوهش انجام شده تلاش برای ایجاد شاخصهای جدید و بیشتر برای ارزیابی و درجه بندی کتابخانهها است.
وی با اشاره به استفاده از مدل حل پوششی دادهها در طول انجام این پژوهش، گفت: در این پژوهش ۱۱۰ معیار برای ارزیابی و رتبه بندی در کتابخانهها بررسی شده است.
لازم به ذکر است که با مشارکت شرکت بهین رهآورد بهبود، طرح مذکور در قالب مدلهای برنامه ریزی ریاضی طراحی شده و سپس به صورت یک سامانه تحت وب توسعه خواهد یافت.
نظرات
- هیچ نظری یافت نشد
نظر خود را اضافه کنید.