گستردگي مباحث مديريت بحران و پدافند غیرعامل با توجه به امکانات موجود در کشور، موجب شده است که توسعه «سامانه جامع پدافند غیرعامل و مدیریت بحرانهای سخت رهآورد» در اولویتهای پژوهشی و توسعهای شرکت دانشبنیان «بهین رهآورد بهبود» قرار گیرد تا در بحرانهاي گسترده، مديران بحران و پدافند غیرعامل را ياري رساند. اين سيستم ترکيبي از روشهاي تحقيق در عمليات (همانند روشهاي بهينهسازي و برنامهریزی ریاضی) و سيستمها و روشهاي تصميمگيري در مديريت و سيستمهاي مديريت اطلاعات ميباشد. در طراحي اين سيستم تلاش شده است تا ضمن بهرهمندي از منابع علمي و پژوهشهاي داخلي و خارجي شناخته شده و نيز تازهترين روشها و رويکردهاي علمي موجود، تجربيات، خواستهها و نيازمنديهاي مديران بحران و پدافند غیرعامل، چارچوبها و الگوهاي موفق مديريت بحران و پدافند غیرعامل، رويکردهاي نوين و اسناد بالادستي و جهاني، نيز طيف وسيعي از نرمافزارهايي که بهمنظور کمک به فرايند مديريت بحران و پدافند غیرعامل طراحي شدهاند تحت بررسي قرار گيرد تا چارچوبي جامع و بومي به مديران بحران ميهن اسلامي عزيزمان تقديم گردد.
لازم به ذکر است که با وجود يک سامانه جامع مديريت بحران در کشور که بتواند با پيشبيني و شناسايي عوامل خطرآفرین، از بروز و وقوع بحرانها جلوگيري نمايد یا در صورت بروز بحران بتواند با اولويتبندي، برنامهريزي، سازماندهي، هدايت، رهبري و کنترل، فعاليتهاي لازم براي مداخله، هدايت و مهار بحران و سالم سازي بعد از وقوع بحران را با موفقيت به انجام رساند، ميتوان اميدوار بود که بسياري از بحرانها قبل از وقوع، پيشبيني و مهار شده و يا در صورت وقوع بحران، عواقب ناشي از آنها به حداقل ممکن، کاهش خواهد يافت.
«سامانه جامع پدافند غیرعامل و مدیریت بحرانهای سخت رهآورد»، مشتمل بر هشت سامانه اصلی مدیریت اطلاعات (پایگاه جامع اطلاعات بحران و پدافند غیرعامل)، مدیریت اقدامات (Action Plan)، مدیریت منابع، آمادگی و توانمندسازی (آموزش و مانور)، مدیریت ریسک (خطرپذیری و آسیبپذیری)، سطحبندی و مقاومسازی داراییهای فیزیکی، مکانیابی و واکنش اضطراری و مدیریت (فرماندهی) عملیات میباشد.
بحران رویدادی است که به طور طبیعی یا به وسیله بشر، به طور ناگهانی یا به صورت فزاینده به وجود آید و سختی و مشقتی را به جامعه انسانی تحمیل کند که برای برطرف کردن آن نیاز به اقدامات اضطراری، اساسی و فوقالعاده باشد. بلایا و مخاطرات محیطی از دیرباز بهعنوان مخربترین عوامل آسیب رسان به انسان، جامعه و زیست گاهش مطرح بودهاند. پژوهش و بررسیهای انجام شده نشان میدهد بحرانها نفساً تعیین کننده میزان خسارت نیستند، بلکه پاسخ مسئولان به بحران است که میزان خسارتهای وارده را تعیین میکند.
در شرایطی که به علت پویایی دائم سیستمها در دنیای واقعی و نیز در مواقع بحرانی که فرصت تصمیمگیری اندک بوده و لازم است تا تصمیمات مختلفی اتخاذ شود، بهترین گزینهی پیش رو به منظور کاهش هزینههای کلی سیستم و استفادهی بهینه از منابع موجود، وجود نرمافزاری است که در برابر این سطح از تغییرات پاسخگو باقی بماند و همچنان بهترین راهکارها را در برابر مدیران ارشد سیستم قرار دهد.
سیستم مدیریت بحرانهای سخت رهآورد، بر مدیریت جامع فازهای چهارگانه مدیریت بحران (پیشگیری، آمادگی، مقابله و بازسازی و بازتوانی) تمرکز کرده، امکان برنامهریزی سریع و حساب شده با کمترین هزینه را جهت پاسخگویی هوشمندانه و مؤثر به بحرانهای احتمالی، محقق میسازد. مهمترین ویژگی این سیستم را میتوان کیفیت بالای جوابها و راهکارها، سرعت در تصمیمگیری و مدیریتی جامع و همزمان بر اطلاعات مورد نیاز دانست.
قابلیتهای کلیدی:
همانگونه که در اهداف عینی و نهایی چارچوب سندایی (چارچوبی بینالمللبینالمللی در زمینه مدیریت بحران) بر کاهش خطرپذیری و انجام اقدامات منسجم در حوزههای مختلف تأکید شده است، سیستم مدیریت بحرانهای سخت رهآورد با رویکرد یکپارچهسازی و ایجاد هماهنگی بین اقدامات مختلف در مدیریت بحران (از استراتژی تا عمل) و برنامهریزیهای لازم جهت حفاظت از زیرساختهای کلیدی توسعه یافته است. همچنین مطابق با چهار اولویت اقدام در چارچوب سندایی، ضمن تعریف فرایندهای مختلفی برای شناسایی و ارزیابی خطرات حاصل از بحرانها، زمینه لازم برای مدیریت و کنترل این ریسکها، مکانیابی پدافندها و مقاومسازی تسهیلات در این سیستم فراهم گردیده است. ساختار نوآورانه این سیستم بهترین راهکار مدیریت عملیات بحران را جهت کاهش تلفات در حین و پس از وقوع بحران ارائه داده و بهطور مشابه برنامهریزیهای مؤثری را برای گام بازسازی در مدیریت بحران پیشنهاد میدهد تا بر این اساس بهصورت جامع و یکپارچه پوشش دهنده هر چهار مرحله مدیریت بحران باشد.
- طراحی محصول بر مبنای انجام تحقیقات گسترده در خصوص نرمافزارهای مشابه داخلی و خارجی، پژوهشهای انجام شده در این حوزهها و ... (فاز مطالعات اولیه) انجام شده است.
- در طراحی محصول به جامعیت بخشی به مفاهیم مرتبط با تمامی جوانب مدیریت بحران جهت یکپارچهسازی اطلاعات و بهرهمندی بیشتر از آنها توجه ویژهای شده است.
- در این محصول، رویکردهای فرایندی در طراحی سیستم به نحوی که نیازهای کاربر را از مراحل ابتدایی تا انتهایی پوشش دهد، لحاظ شده است.
- در طراحی محصول، از تجارب مدیران و خبرگان فعال در حوزهی مدیریت بحران بهره گرفته شده است.
- در طراحی محصول، از روشها و الگوریتمهای علمی و به روز بهره گرفته شده است.
کاربردها و مخاطبین:
مدیریت بحران فرآیندی است که طی آن برای رویارویی با وضعیتی دشوار، همه برنامهریزیها، سازماندهیها و کنترلهای گروهی بسیج شده و با توجه به وضعیت موجود و اطلاعات در دسترس، بهترین و مناسبترین تصمیم توسط مدیران بحران اتخاذ میشود.
با توجه به گسترش IT در تمام زمینهها و نیز فواید بیشمار استفاده از آن، خصوصاً در مواردی که حجم دادهها و پردازش آنها بسیار بالا است، استفاده از آن در مدیریت بحران بسیار حیاتی است.
به طور کلی کلیهی مراکز نظامی، کلیهی نهادهای تصمیمگیر و متولّی در حوزه مدیریت بحران در کشور و نیز کلیهی شبکههای لجستیکی و توزیعی از جمله مخاطبان اصلی این نرم افزار هستند. در حوزه مدیریت بحران مراکزی مانند شهرداری، استانداری، هلال احمر، معاونت عملیات نیروهای نظامی (سپاه و ارتش) و ... به عنوان مشتریان برجسته این محصول شناخته میشوند.
نظرات
- هیچ نظری یافت نشد
نظر خود را اضافه کنید.